onsdag 8 december 2010

Långkålen

Här är förresten receptet på den halländska långkålen jag skrev om nedan. Väldigt väldigt gott! För den som vill piffa upp julbordet. Det måste givetvis inte vara skinkbuljong, utan går lika bra med grönsaksbuljong.


Använd minst två-tre grönkålsstånd. Finrensa kålen från stjälkar och grova strängar. Skölj noga.
Lägg all kålen i stor kastrull med kokande, väl reducerad (skink)buljong (den skall vara smakrik och fyllig – inget magert blask!).
Låt kålen koka 15 - 20 minuter.
Lyft upp med hålslev. Lägg på skärbräda och finhacka med bredbladig kniv (har man matberedare kan ju den användas).
Bryn smör i järngryta. Lägg i den finhackade kålen och låt bryna en liten stund. Vänd och vrid. Häll på 3 - 5 dl grädde. Låt småputtra till lagom krämig konsistens.
Krydda med lite sirap, peppar, kanske en aning riven muskot. Men det är (skink)buljongen som har gett sälta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar