tisdag 29 juni 2010

Något om research

Jag faktakollar. Och snöar in.
Måste bara skriva något om den här sökmotorn som vi nu alla tycks använda, och vars själva namn blivit benämningen på att leta reda på saker på nätet. Jag vill inte gärna skriva att jag ÄLSKAR den, när jag egentligen menar själva sökandet, snurrandet, alla förgreningar och dörrar som öppnas för mig när jag på jakt efter något obetydligt ramlar över så mycket mera.
Vännen K bojkottade ett tag denna sökmotor, och försökte med andra, som en privat protest mot det totala världsherraväldet. Men gav upp efter ett tag, för att de där andra inte var lika bra. Jag sympatiserar, men hänfaller ändå ständigt till det där lilla sökfältet inbyggt i mitt Safari-fönster.

Igår satte jag mig först med texten, för att redigera/skriva/skriva om. Skulle bara söka reda på lite fakta, lite bilder, kolla några detaljer ... Fastnade alldeles. Hade otroligt roligt.

Hittade skönheter som den här:


Rover 12. Det är inte exakt den modellen jag letar efter, och det driver mig till vansinne att jag inte kan hitta exakt rätt. Men nåja. Roligt var det! Otroligt eleganta bilar, måste jag säga. Och återigen bevisades min tes: "välj ett ämne, hur smalt eller udda eller obskyrt som helst, och någonstans på internet finns ett forum ägnat just detta." Sant! Även om ämnet i det här fallet förstås inte var det minsta udda.

Så här tänker jag om research: Det behöver inte göras innan jag skriver, det bör kanske inte göras i förväg, helt enkelt. Vissa saker behöver man förstås veta, men nu menar jag specialkunskap, detaljer, fakta etc etc. Bättre för mig är att först flödesskriva scenen/scenerna och därefter göra research för att kolla detaljer. På så sätt hejdas jag inte av fakta när jag skriver, utan kan förhålla mig precis så fritt som jag vill. Hittepå är nummer ett, kan man säga. och sedan gör researchen att nya saker kan skrivas, fakta leder till idéer. Bilder och info jag hittade på mina irrfärder igår ledde till en tanke som jag får se om jag ska göra något med. Skulle vilja rådfråga min textcoach (Jessica) ...

Men tanken var: detta fyllande av faktaluckor i texten (inte alla luckor, förstås, men sånt där som behöver finnas. Ni fattar!) är otroligt tillfredsställande. Samtidigt som det kan göra mig tokig av frustration när jag INTE hittar det där jag vill hitta. Eller när fakta, bilder, kartor, detaljer inte hjälper. I slutändan är det ändå jag som ska skriva det, och det ska funka i denna text som alltså redan finns, som nu har egen kraft och ton och – ja.

1 kommentar: