tisdag 11 maj 2010

Berlin, tredje dagen

Nollendorfplatz igen. Först Motzstraße, försökte köpa en fin liten ram i en antikaffär på hörnet mot Nollendorfstraße, men den ryske (?) affärsinnehavaren ville ha 3 euro för den. Vi försökte pruta, men lönlöst. Han log bara och sa att den var mycket fin.
Nåväl.
Passerade nummer 17, och dök ner i Bücherwelt intill, litet stökigt överfullt antikvariat med en nästan klichémässig innehavare: en liten torr man med sköldpaddsbågade glasögon och antydan till stamning. Oerhört vänlig. Inga fotoalbum den här gången (ångrar att jag inte köpte ett i vintras!) men jag plockade ihop ett liten bunt lösa foton (fyrti-, femti- och sextital) ur en stor låda, samt några extremt fina (well) vykort från Pyonyang.

Gamla foton slutar aldrig att fascinera mig. Platser, människor, ansikten. Det stumma och på ett sätt intetsägande: de släpper inget ifrån sig. Och samtidigt: att de också därför öppnar för tolkning, diktning, fantasier.
En annan gång ska jag skriva mer om gamla foton!

Den påtagligt queera stämningen i området från i vintras är inte lika påtaglig nu. Förutom uppenbara saker, som regnbågsflaggor på husen, samt de stora reklambilderna utanför fetisch-/porraffären vi passerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar