fredag 30 juli 2010

Återseende


Jag tog en paus i läsande och skrivande och sitta-inne-och-titta-på-regnet-ande och såg om De tre Musketörerna, från 1993.
När den kom var jag alltså 14, och den innehar fortfarande rekordet som den film jag sett flest gånger på bio. Hur många, tre? fyra? Plus några gånger till på teve och video.
Men nu var det ett tag sen sist.

Den var precis som jag mindes den. Faktum är att det är förfärande så mycket jag minns. Scener, gester, repliker. Det haglar one-liners genom filmen, särskilt Oliver Platt som Porthos och Tim Curry som kardinalen får frossa i att slänga ur sig snärtigheter.

Och oj vad jag som 14-åring crushade på allihop, nästan. Framförallt Charlie Sheen som Aramis och (aningen mer oväntat, kanske) Kiefer Sutherland som Athos. Chris O'Donnell har alltid varit lite för snäll och rundkindad för mig.

Nu, däremot, måste jag säga att i särklass snyggast är ju Michael Wincott som Rochefort. F-e-ruktansvärt stilig, svartklädd, bitter, med lapp för ögat och (liksom de andra) en jäkel på fäktning. Wohoo!

Se här:

ooooh!

(bilder från michaelwincott.org)

Damerna har inte mycket att göra, de är knappt ögongodis. Julie Delpy är skitsöt förstås men är med i typ tre scener. Inte ens Lady De Winter är mycket mer än blond och högbröstad (men oh att ha en dolk i korsetten! Stiligt! Och ännu en i håruppsättningen, förstås) och lite småfarlig. Döden eller äktenskapet är vad som väntar kvinnorna. Medan männen får äventyr i stora mått.
Nå ja, det var väl aldrig för moral eller budskap som jag såg filmen. Knappast nu heller.
Det är män med pösskjortor, fäktning, hästar, pistoler, rappa tungor och stora stora konspirationer ... Hej vilt med äventyr, ganska så underhållande även idag. Men kass är den, förstås, om än på ett rätt charmigt sätt.

Tre plus en. Extra allt.

Och som alltid (tycks det mig) så leder det ena till det andra. Det började med att bildgooglingen gav träffar på Orlando Bloom, och jag tänkte: huh? Och så började jag fundera över hur en nyinspelning skulle vara, och så tänkte jag: ungefär som den förra. Lite Pirates of the Caribbean minus spöken och vatten och Johnny Depp ... Och sen kunde förstås Imdb avslöja att 2011 kommer det en ny. Pust. Med just Orlando Bloom. Pust. Dock inte som nån av musketörerna, utan som självaste Duke of Buckingham. Minsann. Övrig musketörscasting inte så imponerande. Men! Christoph Waltz som Richelieu! Och Mads Mikkelsen som Rochefort. Tjenare!
Men vi får väl se.


Bonusbild:
"How pathetic! Killed by the same man that killed your father."

3 kommentarer:

 1. Borde nog se den. Jag gillar ju sånt.
  Säg, har du någon relation till "Mannen med järnmasken" som till relativt stor del stämmer in på ovanstående beskrivning (inga dolkar i några korsetter desvärre). Den börjar jag ha sett ohälsosamt många gånger senast med dansk textning där Aramis syrliga anmärkning om Porthos fixering vid "a nice pair of tits" blir "flotte patter".

  Den är också konstnärligt intressant därför att ambitionen så tydligt är att skapa en episk braksuccé och kommande klassiker. (Gissar på att det skulle vara Leos nästa storfilm efter Titanic.) Väldigt kända skådisar. Tung musik. Fladdrande mantlar. Oerhört dramatiska repliker samtidigt som det egentligen inte funkar. En del skulle nog klassa den som kalkon. Jag gillar den ändå, för fladdret och dramatiken men kan inte låta bli att undra var det gick fel. Kanske är det så enkelt att de tar i så att korsetten spricker.
  (En fotnot är att 1600-talets korsetter må ha varit ren tortyr men faktiskt blev avsevärt mycket effektivare framåt 1800-talet när de kunde få öglor av rostfritt stål.)

  U.J.

  SvaraRadera
 2. Åhå! Nej, den har jag inte sett. Men jag vet hur affischen ser ut (nämligen nästan precis som ovanstående). Hm. Ja, den borde kanske JAG kolla in... DU borde def. kolla in ovanstående. Återkom därefter gärna med omdöme!

  SvaraRadera
 3. ...eh, okej. "vet hur affischen ser ut" var att ta i. Åter efter bildgoogling. Jeeez, en och annan långhårig ... snubbe. Ja. Kan problemet vara castingen? Herregud, vilket gäng! Var går det fel? Detta bör jag kanske eventuellt forska i...

  SvaraRadera