fredag 21 augusti 2009

Koyla (1997) (!)

Så dåligt att det blir bra. Nästan. 
En av de mer bisarra Bollywoodfilmer jag sett, och det var just beskrivningarna av bisarrerierna som fick mig att vilja se den. 
Shahrukh i hockeyfrillornas hockeyfrilla, som stum slav (Shahrukh klagade i någon intervju över att Koyla blivit dissad på grund av att han inte såg bra ut i den... Well, problemen är lite större än så!). 
I Madhuris introduktionssång dansar hon tillsammans med ett gäng barn och sjunger om att de druckit Bhaang (lassi spetsad med marijuana). Amrish Puri med konstgjort födelsemärke och stirrandet från helvetet. "You bloody phool!" (och phool betyder alltså blomma på hindi = vitsigt...). 
Shahrukh/Shankar trampar i hundbajs men Madhuri/Gauri tycker bara att det är gulligt. Han springer ifatt ett tåg, medan han brinner. Hans stumhet blir botad av en medicinman efter att han fått halsen uppskuren av bovarna (extremt äcklig scen!), det musikaliska temat är snott från Vangelis, istället för att fly vidare in i djungeln väljer de att stanna alldeles intill förföljarna och vila. Smart drag! 
Och så vidare. Och så vidare. 

Men vem kan låta bli att älska Shankar som stumt älskar Madhuri/Gauri, och spelar lite på sin flöjt när han blir ledsen... 
Och: musiken är bra, hör och häpna. 
Här är en av låtarna: Sanson ki mala. Madhuris hetsiga dans och Shahrukh som svettas och trummar... Tror inte att den finns med engelsk text tyvärr, men hon vägrar i alla fall att kalla den onde Amrish Puri för sin make. Det är ju Shankar hon älskar. Han låter bränna henne lite på armen som straff, men hon lider i tysthet och dansar istället...Här är ännu en, där Shahrukh dansar. Problemet med att den stumme Shankar inte kan sjunga löses genom  att Johnny Lever "mimar" – perfekt! Mitt favorit-moove är de där snurrhoppen som de gör – underbart! 
Låten är också rätt bisarr den med, håll utkik efter flygturen till lampkronan ... och Vangelistemat när han upptäcker Madhuri/Gauri (som han ju tror är den som döljer sig under slöjan). 
Verkar det snurrigt? Inte det minsta...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar