söndag 3 februari 2013

Någonting viktigt

Vi gör en bra grej på mitt jobb, när vi har mediemöten (inköpsmöten kallas det på en del bibliotek, det är alltså när vi pratar medier och inköp och sånt): varje gång tipsar vi varandra om böcker i en viss genre. Sist var det biografier. Väldigt mycket bra tips, och rätt olika, eftersom vi ju (ta-daa!) är olika personer. Ähum. Men hur som helst, Johannka tipsade om den här, som jag lånade hem genast och läste ut nu ikväll:


Lawen Mohtadis bok om Katarina Taikon. 
Jag hade bara tänkt lägga upp bild och typ "Den här läste jag ut idag, läs den", men det känns så himla kort och torrt.
Jag tyckte om den, även om det inte var den mest välskrivna bok jag nånsin läst. Ämnet bär den, snarare är formen eller gestaltningen. Katarina Taikons liv är intressant, romernas situation i Sverie är intressant och viktig och ganska hemsk oftast och känns som nånting man extremt sällan hör talas om idag. Det hade varit intressant: med en pendang till den här boken som sa nåt om hur det är idag, vad händer, hur ser det ut, hur lever man, hur blir man behandlad, synlig/osynliggjord, etc. 

Något som är bisarrt vill jag gärna citera. Det handlar om en lösdriveriutredning som publicerades 1923.   Mohtadi skriver, med citat ur utredningen:
Utredarna går vidare till att diskutera en för tiden populär fråga, nämligen den svenska folkstammen. Vist innebär de resandes "inblandning i den svenska folkstammen" en "försämring av vår folkras" men det går inte att göra mycket åt: "Då det i de flesta fall gäller svenska medborgare, kan utvisning av dem icke äga rum." Man konstaterar att det inte heller går "att genom några andra direkta  eller indirekta åtgärder utrota dem." (sidan 50)
Utrota alltså. Jag lämnar er med det. Och så tycker jag att ni ska läsa den här boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar