torsdag 28 april 2016

Lilla Björka

På måndag far jag och Jessica till Småland. Närmare bestämt hit. Elin Wägners hus Lilla Björka, dit man kan vara lyckosam nog att få gemensamt stipendium. Vi ska vara där nästan en hel vecka. Skriva, läsa, prata, dricka champagne, promenera (eller jogga, om andan faller på!), läsa, skriva, prata. Sa jag prata? Skriva? Ni fattar.
Det kommer att bli ljuvligt.
Ganska många veckor nu, genom en hetsig och intensiv tid både på jobbet och hemma, har jag sett fram och sett fram och sett fram emot denna resa, denna vistelse. Denna TID. Så värdefull.
Och nu är det alldeles strax dags.

Jag tror att jag kan lova rapporter här, och/eller i diverse sociala medier.

söndag 24 april 2016

Olika sorters deadline

Sedan jag skickade romanmanus till förlaget har jag skrivit på något annat. Vänstrat, prasslat, varit helt och hållet otrogen det där som ska bli nummer fyra (!!!!).
Men det är som det ska vara. Texten behöver vila, jag behöver vila från den, och den där frisläppta skrivenergin kan istället läggas på nåt annat. Måhända något som såsmåningom kan bli nummer fem? Vem vet. I nuläget bara: lustskrivande, babbel och blaj, vilda idéer, scener, försök, tankar.
Hela tiden med vetskap om att jag snart ska stänga dörren till just det här litterära rummet, för att återvända till romanen. Redigering, omskrivning, pet och pill och FÄRDIGSTÄLLANDE. Men till dess är det ren njutning att få hålla på med detta andra. Leka, testa, fylla på. Och så vet jag - för vid det här laget börjar jag känna min process - att när jag sedan återvänder finns där material att ta tag i och arbeta vidare med. en viss tillfredsställelse i detta, ja.
Men nu, snart: åter till medeltiden, digerdöden, vandringen. Ni får snart veta mer!

lördag 23 april 2016

Kärleksförklaring till litteratur

Snubblade ju över ett citat ur en annan av Oyeyemis böcker, sen googlade jag vidare, och nu läser jag den här:


Gillar den, och upplevde nyss (dvs igår) vid läsningen att en bra bok ett tu tre lyfte sig, skiftade, fick (annat?) fokus och riktning och blev BRA. Har knappt halva boken kvar, mycket nöjd. Tänker att den nog kommer att vrida sig och utvecklas ytterligare under vägen. En författare jag vill läsa mer av!

Nu kan vi fira!

Förlaget har sagt ja till bok nummer fyra!


fredag 15 april 2016

Frågor som ställs och som inte ställs

Ganska ofta, nästan varje gång jag pratar om Mary Jones historia i sammanhang där det finns möjlighet till frågor, är det någon som frågar varför jag gjorde henne lesbisk.
Ja, varför?

Jag har lite olika svar, beroende på sammanhang och vem som frågar. Men jag har aldrig haft mod nog att ställa den motfråga jag allra helst skulle vilja ställa: varför inte? 

Det är aldrig, inte en enda gång, någon som frågat mig varför jag gjort Elly i Mot ljuset heterosexuell.

torsdag 14 april 2016

Korpen i mitt hjärta

Läste den här boken igår, på buss- och tågresa från Lidköping till Göteborg. Kunde inte slita mig.
Vackert språk, spännande, intressant, underhållande. En bok om ett enda: fågeln Korp. Korta avsnitt med olika scener och detaljer. Ur korpens liv, enskilda korpar, historia, mytologi, beteende med mera. Allt med samma lätta handlag och poetiska ton. Väldigt väldigt fint! Läs den!




måndag 11 april 2016

Min(a) crush(ar) just nu



















Besattheten är en dimma som tränger undan allt annat. Det är som gröt som fyller huvudet. Men JÄVLIGT god gröt … Det är väl det som är problemet.

måndag 4 april 2016

Läsning: mars

Ja, det var det lilla det.
Såhär:

Kallocain, Karin Boye
Den gröna cirkeln, Stefan Casta
Mitt eget manus på papper, 192 sidor
Hon han och döden, Sven Wollter

Och så halva Stengudarna av Jeanette Winterson.
Och drygt halva Min fantastiska väninna av Elena Ferrante.

Nä, inte så imponerande i mängd, precis. Ferrante lär jag väl återkomma till, ska läsa ut den strax, kanske till och med ikväll.
Sven Wollters roman överraskade mig och jag tyckte om den.

Kanske, kanske inte